Martin ger några värdefulla tips om en gratis energikälla
Efter mitt listmail om de ambulerande elförsäljarna härförleden, så har jag fått förfrågningar om vindkraftsandelar och att producera energi själv.
För de som vill producera energi på sin egen fastighet finns fler alternativ än vad som får plats i ett Hagen mail. Men i princip kan man antingen producera el eller värme med solens hjälp på sitt villatak. Därtill kan de av oss som är intresserade gå samman och köpa en större post i ett befintligt eller projekterat vindkraftverk.
Därtill kan man se till att köpa in sin el till lågt pris genom att bli andelsägare i vindkraft.
Vindkraftföreningens uppgift är att producera el till sina ägare. Elen levereras via nätet som ägs av Nacka Energi. Men elen produceras alltså av ett annat energibolag. Det är inte krångligare än att ta ut pengar från sitt konto i en bankomat som ägs av en annan bank.
Själv är jag är andelägare i SVEF och kommer också att bli andelsägare i Telge Energi Vind (på två olika fastigheter). Störst på marknaden för vindkraftsandelar är O2 (länkar finner ni sist i mailet).
Man köper så många andelar i föreningen som motsvarar upp till ca 80% av sin årsförbrukning. Detta ger dig rätten att köpa elen till produktionspris, det är idag ca 20 öre/kWh. Återstående mängd el har man ett vanligt avtal, rörligt eller fast med den aktör som levererar elen.
Men för att få köpa till detta låga pris så måste man alltså också äga andelar vilket gör att man får ligga ute med pengar. Att köpa andelar som motsvarar 1000 kWh/år kostar idag ca 7500 kronor.
Ett räkneexempel: Antag att man förbrukar 10.000 kWh/år. Om man köper andelar som motsvarar 80% av detta, 8000 kWh/år, så kostar det 60.000 kronor (engångskostnad). Räknar man på att låna pengarna till en ränta på 4% så blir det en kostnad på 2400 kr per år eller 30 öre per kWh. Om man redan råkar ha pengarna disponibla på ett bankkonto så kanske man skall räkna på hur mycket inlåningsränta man får av banken, skall vi säga 2% eller 15 öre/kWh. (med skatter och avdrag blir det ännu lägre priser i verkligheten.)
Räknar man med investeringskostnaden så blir alltså kostnaden 20+30 öre =50 öre/kWh alternativt 35 öre/kWh (20+15 öre om man som alternativ investering har pengarna på bakkontot). Försäljaren från E-on idag sade sig erbjuda ett lågt pris på 58 öre/kWh! Till dessa priser kommer sedvanliga skatter mm.
Även om det är smällkallt och vindstilla köper man sin el från sitt vindkraftverk. Det kompenseras av att vindkraftverken producerar mer än du förbrukar när det blåser mycket (och att överskottet säljs på marknadsplatsen NordPool). Det är inte konstigare än att ha lönen på ett bankkonto, man behöver inte använda pengarna/energin i samma takt som de produceras. Förbrukningen räknas på årsbasis.
Den andelen el som inte täcks upp av vindkraftsandelar köper man som vanligt enligt de avtal och erbjudanden som elleverantören har. (Men det kan inte vara någon annan leverantör, man har bara en elleverantör).
Poängen är att man, genom att göra en investering i en förening som äger vindkraftverk, köper merparten av sin el till ett väsentligt lägre pris än det pris som finns på marknadsplatsen Nordpool. Detta motiveras på samma sätt som att tex ägare till bostadsrätter betalar den "hyra", eller rättare sagt avgift, som motiveras av bostadsrättsföreningens ekonomi (inte av det allmänna hyresbolagens hyrespriser).
Istället för att alla bostäder ägs av stora företag så har även privatpersoner rätt att äga sin lägenhet/fastighet själv. Samma med energi: Istället för att all energiproduktion ägs av stora bolag så har även privatpersoner rätt att äga sin egen energiproduktion själv.
Därtill skall man veta att andelarna kan komma att stiga i värde (vilket de för övrigt hittills har gjort).
Andelsägd vindkraft är ett ypperligt tillfälle för individer att investera och själva ta ansvar för den energi man förbrukar och göra det till ett lägre pris än om man köper den av något energibolag. Samtidigt så decentraliseras ägandet av energiproduktionen. (Om detta uppskattas eller inte av de stora energibolagen kan ni gissa själva).
Baksidan är att man ligger ute med pengar för sin investering. Men som sagt var: Även med räntekostnader så är det en bra investering. Med dagens elpriser kan du se det som en investering där du har 5-10% avkastning på pengarna. Och då är inte en eventuell värdestegring inräknad. Om elpriserna stiger så blir det en ännu bättre affär.
En annan baksida är att efterfrågan ofta är större än tillgången på vindkraftsandelar, det är inte otänkbart att du får stå i kö ett tag för att få köpa in dig. Det är få som säljer sina andelar och nya andelar tillkommer bara när föreningarna bygger, eller köper in, fler vindkraftverk.
PS.
Men om du å andra sidan känner dig säker på att elpriserna snart
kommer att sjunka, och stanna, under 35 öre/kWh då kanske du skall
ha ett rörligt avtal med något av de traditionella elbolagen.
DS.