1932 Årsberättelse för Hästhagens Villaägareförening U.P.A.
Styrelsen för Hästhagens Villaägareförening U.P.A. får härmed avgiva följande redogörelse för arbetsåret 1932.
Styrelsen har efter det senaste årsmötet utgjorts av herrar K.E. Ahlinder, ordförande, L.A. Johansson, sekreterare, E.Hj. Jansson, kassör samt Herman Johansson och Evert Irberg utan särskild funktion.
Revisorer hava varit Herrar H. Asker, Olof Lund och Frits Oskarsson.
Brandchef har varit Herr T.J. Holmberg med Herr S. Svensson som ersättare.
Vid 1933 års årsmöte äro följande funktionärer i tur att avgå:
av styrelsens ledamöter: E.Hj. Jansson och Evert Irberg samt suppleanterna K.E. Thyssell och E.H. Nilsson,
av revisorerna: herr Olof Lund och suppleanten herr Hj. Gudmundsson,
av brandcheferna: Herrar T.J. Holmberg och S. Svensson.
Föreningens medlemsantal var vid räkenskapsårets början 53 och vid dess slut 80 således en ökning med inte mindre än 27 medlemmar.
Den kraftiga ökningen får tillskrivas den av styrelsen, under sommaren, företagna agitationen bland fastighetsägarna inom området. Tyvärr stå ännu 22 fastighetsägare utanför föreningen. Härtill kan dock anmärkas att av de fastighetsägare som erinrats om köpekontraktets bestämmelse visavi föreningen – och därmed villasamhället – ingen vägrat ingå i densamma varför styrelsen med hänsyn till de för många betungande tiderna ej ansett sig, för närvarande, böra utkräva inträdesavgiften.Styrelsen har under året hållit 13 möten, därav 1 tillsammans med elelktrifieringskommittén för att dryfta den elektriska frågans läge och möjligheterna för en snar lösning av densamma. Tre allmänna sammanträden har avhållits, därav ett extra i Juni för att taga ställning till vad som borde göras för att få alla fastighetsägarna anslutna till föreningen och för att besluta om provisorisk förbättring av vägarna.
Föreningens ekonomiska ställning framgår av revisionsberättelsen. Inkomster och utgifter balansera på 2.112,82.
Under året hade styrelsen hoppats på uppgörelse träffad med Neumüllers sterbhus angående övertagande av, i styckningsplanen upptagen mark för vägar och s.k. fria områden.
Någon uppgörelse kom emmellertid ej till stånd beroende på att kartan som efter många påstötningar, hos såväl Adv. Levy som distriktslantmätare Lindahl, sent omsider gjordes färdig, vid framlämnandet befanns felaktig och för den skull måste göras om.
För att ernå bättre förbindelser med Hästhagen, har styrelsen gjort framställning om att vägstyrelsen i Svartlösa Härads väghållningsdistrikt måtte till allmänt underhåll övertaga vägen mellan vägskälet vid kvarnen och det s.k. torget i Hästhagen.
Styrelsen har dessutom i samma sak uppvaktat landshövding Edén och för honom påvisat den otillfredsställande tillfarten till Hästhagen samt framfört samhällets önskemål i berörda angelägenhet. Frågan har varit före i vägstyrelsen men bordlagts i avvaktan på svar från Nacka Fastighets AB å gjorda förfrågningar om upplåtande av erforderlig mark för ombyggnad av den svåra backen vid kvarnen.
En annan vägfråga som tilldragit sig berättigat intresse, är den av vägstyrelsen hos K.B. begärda avlysningen av körtrafiken å vägen mellan Nacka järnvägsstation och Villa Plania. Enär det får anses vara av allra största betydelse för samhällena å ömse sidor om Järlasjön att den nuvarande vägen behålls såsom genomfartsväg, beslöt styrelsen att föreningen skulle deltaga i denna, fastighetsägareföreningen i Nysätra, Trollebo och Älta, företagna aktion mot nyssnämnda vägs avstängning. Genom aktionen har tillsvidare vunnits att frågans avgörande uppskjutits.
Styrelsen hade med tillfredsställelse kunnat se tillbaka på det gångna arbetsåret, om ej en händelse inträffat, som få vi hoppas må bliva den första och den sista i sitt slag i Hästhagen och utgöra ett exempel på huru fastighetsägare icke skola handla eller uppföra sig. Härmed åsyftas transaktionen mellan Algot Ekman och G.B. Johansson i kvarteret Rosen.
Johanssons egenmäktiga förfarande vid bebyggandet av sin tomt, är i högsta grad klandervärt och hade även av byggnadsnämnden blivit beivrad om ej Ekman – föreningsmedlem och därtill mångårig f.d. styrelseledamot – fallit föreningen i ryggen genom att till Johansson avyttra en del av sin tomt. Ekmans handlingssätt framstår i en mycket ofördelaktigare dager, som han å ett styrelsesammanträde, där denna fråga behandlats, till styrelsens svar å begärt yttrande från länsstyrelsen, bifogat en personlig skrivelse, vari han påyrkade att föreskrifterna i byggnadsstadgan skulle följas.
Det är beklagligt att, fastighetsägare som visar så utpräglad ringaktning för övriga fastighetsägares berättigade intressen och rättigheter som denne Johansson visat, skall av en föreningsmedlem hjälpas att kringgå gällande bestämmelser i byggnadsstadgan, vars i detta fall tillämpliga bestämmelser äro enbart till fördel för samhället i dess helhet.
Det är långt ifrån styrelsens avsikt att vilja förgripas sig på den enskildes handlingsfrihet, så länge den håller sig inom behöriga gränser. Men efter det inträffade anser sig styrelsen böra, med skärpt uppmärksamhet, aktgiva på företeelserna inom villasamhället och den känner sin oavvisliga plikt vara att med alla till buds stående medel, försvara de förmåner och rättigheter, som tillförsäkrats villasamhället i byggnadsstadga och köpekontrakt.
Till slut vill styrelsen rikta ett tack till alla som på ett eller annat sätt, betjänat föreningens intressen, i detta tack innefattande de som lojalt understött styrelsen i dess arbete.
Hästhagen Saltsjö-Nacka den 14 April 1933
Styrelsen
Algot Ekman och G.B. Johansson bodde på Hästhagsvägen 17 resp. 19.