1933 Årsberättelse för Hästhagens Villaägareförening U.P.A.
Styrelsen för Hästhagens Villaägareförening u.p.a. får härmed avgiva berättlelse över verksamhetsåret 1933.
Styrelsen har under det gågna året utgjorts av Herrar K.E. Ahlinder, L.A. Johansson, Herman Johansson, E.Hj. Jansson och O. Olausson. Den senare som ersättare för Evert Irberg som den 14 Maj utträdde ur styrelsen.
Revisorer hava varit: Herrar H. Asker, Frits Oskarsson och Hj. Gudmundsson. Brandchefer har varit: Herrar T. Holmberg och S.O. Svensson.
Vid innevarande årsmöte äro följande funktioner i tur att avgå:
Styrelsen: Herrar K.E. Ahlinder, L.A. Johansson och Herman Johansson
Revisorer: Herrar H. Asker och Frits Oskarsson
Brandchefer: Herrar T.J. Holmberg och S.O. Svensson.
Föreningen har avhållit 2 ordinarie och 3 extra sammanträden. Styrelsen har enligt förda protokoll sammanträtt sexton gånger.
Under året har föreningen tillförts 16 nya medlemmar, varför medlemsantalet vid årets slut var 95.
Inom samhället fanns vid årsskiftet 20 tomtägare som ej var anslutna till föreningen. Motsvarande siffra vid föregående års slut var 22.
Föreningens ekonomiska ställning framgår av revisionsberättelsen. Inkomster och utgifter balansera på en summa av 13.624:-Det gångna kan med skäl kallas ett bemärkelseår i föreningens korta historia.
Efter de relativt lugna första fem åren av föreningens tillvaro kommo flera viktiga frågor på dagordningen. Övertagandet av vägmarken, elektrifieringen och uppgörelsen med Neumüllers sterbhus om de i §7 i köpekontrakten omnämnda 5 procenten voro frågor, som pockade på sin lösning.Under 1932 hade tomtförsäljningen fortskridit så långt, att föreningen i enlighet med bestämmelserna i köpekontrakten, var berättigade att övertaga vägmarken.
Efter en del stridigheter om formuleringen av överlåtelsehandlingen, undertecknades densamma den 3 juni 1933.
I denna tillförsäkras föreningen äganderätten till vägmarken och allmänna platserna samt det vid Järlasjön belägna badhuset.Med Brännkyrka Elektriska Distributions AB, träffades överenskommelse om samhällets elektrifiering. Mot ett anläggningsbidrag av 9.000:- konor, förband sig bolaget att bygga det elektriska nätet samt att leverera elektrisk energi dygnet om till samma priser som gälla inom bolagets övriga distributionsområden. Priserna äro f.n. 25 öre pr. KWh för vanlig belysningsström och 6 öre pr KWh för hushållsström. Några som helst extra kostnader påvilar ej föreningen eller de enskilda medlemmarna utan bolaget ansvarar för nätets skötsel och underhåll, avläsning av mätarna och avgifters uppbärande.
För att möjliggöra elektrifieringen, upptog föreningen ett tioårigt amorteringslån å 12.000:- kronor hos Stockholms Läns Sparbank. Lånet erhölls till en så fördelaktig räntesats so 4 procent.
De segslitna förhandlingarna med sterbhuset om de omstridda 5% hunno ej slutföras under året men syntes vid årsskiftet ha kommit i ett avgörande skede.
Genom föreningens inträde i Stockholms Bostadsföreningars Centralförening hava medlemmarna erhållit avsevärda fördelar vid inköp av koks, som exempel kan nämnas att, från bränslesäsongens början till årets slut, har åt medlemmarna sparat, ej mindre än omkring 200 kronor.
För första gången har döden gästat vår medlemskrets. En av våra äldsta medlemmar, A.J. Nilsson i kvarteret Smedjan, avled nämligen den 5 Oktober 1933 efter att en längre tid varit bunden vid sjukbädden.
Nilsson var en glad och förstående medlem och som människa en sällsynt fin personlighet, som hos alla efterlämnade idel angenäma intryck.
Styrelsen önskar till slut uttala ett tack till medlemmarna för det gågna årets samarbete och hoppas att det kommande året måtte ytterligare stärka föreningen, såväl utåt som inåt.
Styrelsen.
Fotnot:
A.J. Nilsson bodde i den till bostad omgjorda f.d. smedjan, Smedjev 5.