1936 Årsberättelse för Hästhagens Villaägareförening U.P.A.
Styrelsen för Hästhagens Villaägareförening u.p.a. får härmed avlämna redogörelse för verksamhetsåret 1936.
Styrelsen har bestått av följande personer S. Söderqvist, ordf, N. Hersberg, vice ordf., G. Nilsson, sekr., G.A. Furu, vice sekr. och E. Janby, kassör.
Revisorer: Henning Asker, Herman johansson och Gustav Borg.
Under året har styrelsen hållit åtta protokollförda sammanträden och föreningen har hållit de två ordinarie mötena.
Medlemsantalet var vid årets början 102, tre har under året utgått på grund av försäljning av sina fastigheter och 14 nya medlemmar har inskrivits, varför antalet till föreningen anslutna fastighetsägare vid årets slut var 113.
Föreningens ekonomiska ställning framgår av revisionsberättelsen. Inkomster och utgifter balansera på en summa av kr 6.830:26.
Året 1936 har präglats av en synnerligen livlig byggnadsverksamhet inom Hästhagen och av Neumüllers sterbhus tillsalubjudna tomter inom samhället, fanns vid årets slut endast en osåld.
Hästhagen synes alltså alltså raskt gå mot full bebyggelse. den livliga byggverksamheten med dithörande tunga transporter, liksom den för övrigt ökade trafiken, har hårt frestat samhällets vägar, som därför, med undantag för en summa till räckverk, dragit en så relativt stor underhållskostnad som Kr 918:- och har ändå långt ifrån varit i ett tillfredesställande skick.
Kravet på bättre vägar i samhället, vilket, inom parentes nämnt, på många håll är mer än befogat, har alltmer gjort sig gällande och för att få den viktiga frågan tillfredsställande löst, har villaföreningen beslutat bilda vägförening. Genom sådan förening tvingas alla som nyttjar samhällets vägar att erlägga vägtull till densamma, alltså även de som ej tillhöra fastighetsföreningen och som hittills dragit nytta av de lojala medlemmarnas avgifter.
Frågan om vägstyrelsens (Svartlösa Härads) övertagande av huvudvägen genom Hästhagen till allmänt underhåll, har under året avancerat så långt att vägstyrelsen fatta beslut därom, under förutsättning att fri mark lämnas vid eventuell ombyggnad av nämnda väg, som vägstyrelsen anser nödvändig för densammas övertagande till underhåll. Svar härpå kunde villaföreningen ej lämna, enär den ej visste hur stor areal av var och en av de fastigheter, som berördes av omläggningen, omfattade. Vägstyrelsen ombesörjde då en lantmäteriförrättning för att villaföreningen skulle få uppgifter om markåtgången. Denna förättning hade vid årsskiftet dock ännu ej slutförts.
Styrelsen har vidare under året låtit tillverka vägvisarskyltar som kommer att uppsättas på försommaren 1937 i samhället. Reparation av badhuset och trappan ned till detsamma har utförts.
En klappbrygga har tillverkats placerats nere vid badhuset, en åtgärd som mottagits med stor tillfredsställelse av de många som använda föreningens tvättstuga.
Samhällets snöplog har styrelsen låtit omgöra, så att den blivit ställbar.
Ett framgångsrikt arbete med inkassering av resterande föreningsavgifter har bedrivits, sålunda utgör det resteranade beloppet, som vid årets början var 840:-, vid årets slut endast 60:-, ett resultat som har att tacka medlemmarnas visade förståelse för avgifternas betalande.
Koksförsäljningen genom föreningen visar en tendens till nedgång. 1935 såldes nämligen 2.863 säckar och 1936 2.780, alltså 83 säckar mindre.
Styrelsen får till sist uttala ett tack till samtliga medlemmar för det gångna årets samarbete och hoppas att detta samarbete under 1937 skall fortbestå och giva till resultat en fortstundande utveckling och förbättring av Hästhagen, till envars trevnad och allmän tillfredsställelse.
Hästhagen den 15 febr. 1937
Styrelsen.