1943 Årsberättelse för Hästhagens Villaägareförening U.P.A.
Styrelsen för Hästhagens Villaägareförening u.p.a. avger härmed följande redogörelse för verksamhetsåret 1943.
Styrelsen har under året utgjorts av hrr: Erik Meijer, ordförande, Tage Holmberg, Bertil Bengtsson, sekreterare, Bernhard Otterstål, v. sekreterare och Sigge Söderqvist, kassör. I tur att avgå äro hrr Erik Meijer, Bernhard Otterstål och Sigge Söderqvist.
Revisorer ha varit hrr: L.A. Johansson, H. Asker och E. Högberg. I tur att avgå är hr H. Asker.
Styrelsen har under året haft 9 sammanträden och dessutom, vid ett flertal tillfällen, samlats för inspektion och besiktning av utförda arbeten . Villaägareföreningen har hållit 2 ordinarie och 1 extra sammanträden. Samtliga, såväl styrelsens som föreningens sammanträden äro protokollförda.
Föreningens ekonomiska ställning är god.För att indriva föreningens utestående fordringar i medlemsavgifter, har styrelsen beslutat anlita inkasserare. Detta uppdrag anförtroddes hr Nils Hersberg, som lyckades genomföra denna svåra uppgift till nära 100 procent. Tack vare det lyckade resultatet, kunde styrelsen vid novembermötet, förelägga föreningen förslag om årsavgiftens sänkning till 5 kr. för de medlemmar, som slutamorterat de reverser som ligga till garanti för belysningslånet. Detta lån är slutamorterat under innevarande år.
Den för samhällets så viktiga vatten- och avloppsfrågan, har under året bringats närmare sin lösning. För att informera medlemmarna och för att få frågan sakligt och allsidigt belyst, anordnades ett möte med kommunaldir. Martin Andersson som talare.
Kommunen har tidigare tillställt varje fastighetsägare avtalsformulär i 2 ex. för undertecknande och vid mötet förklarde dir. Andersson att villkoret för frågans ordnande inom Hästhagen, var 100 procentig anslutning. Styrelsen åtog sig att biträda kommunen med avtalens insamlande. C:a 85 procent av medlemmarna undertecknade avtalen och den 26 juli beslöt kommunalfullmäktige attbevilja ett anslag å 50.000 kr. för utförande av vissa delar av avloppet, där behovet är som mest trängande. på grund av bristen på arbetskraft och Arbetsmarknadskommissionens restriktioner, har arbete ännu ej kunnat påbörjas.
Framställning har gjorts till Stockholms läns vägdistrikt om breddning av Hästhagsvägen vid Nacka kvarn, samt rivning av den dela av Nacka undre kvarn, som skymmer sikten i backkurvan. För medgivande av denna rivning ställde emmelertid Nacka fatighetsaktiebolag att vägstyrelsen, med hänsyn till kostnaden, såg sig nödsakad att tills vidare låta saken bero.
Frågan om samlingslokal i Hästhagen, har under året ordnats, i det att Järla idrottsförening låtit uppföra den s.k. Järlagården vid samhällets västra gräns. Ett av kommunens villkor för medgivande av byggnadslov, var att Hästhagens villaägareförening skall äga rätt att disponera lokalen för möten och andra sammankomster. I enlighet med kommunens önskan, sammankallde styrelsen ett sammanträde med representanter för idrottsföreningen och Hästhagens folketshusförening, varvid dels ritningen granskades och dels den färdigställda grunden besågs. Såväl styrelsen som folketshusföreningens representanter, ansåg att byggnaden tillfredsställde behovet för föreningens vidkommande och avgav skriftlig förklaring härom till kommunen.
Diverse förbättringar och underhållsarbeten, har under året utförts. Sålunda har en skjöljbassäng och en trappa till tvättbryggan gjutits. Diverse reparationer har utförts och inventarier inköpts för tvättstugan. Vägskyltar till samhällets vägar har anskaffats på föreningens bekostnad. Uppsättningen av desamma har bekostats av Hästhagens vägsamfällighet.
Bristen på arbetskraft har under året gjort sig starkt gällande. För reparationer och underhållsarbeten, har det varir styrelsen omöjligt att infordra anbud, utan ha vi varit hänvisade till samhällets medlemmar och andra i grannskpet boende personer, som till stor dek utfört dessa arbeten på fritid.
Kriget och dess förödande verkningar, som vårt folk hittills haft lyckan att undgå, återverkar givetvis på utvecklingen inom vårt samhälle. Många frågor, som under normala förhållanden, säkerligen redan funnit sin lösning, måste anstå tills fredliga förhållanden åter råda i världen. Styrelsen uttalar sin förhoppning om att det avgörande, som synes nalkas, må falla inom det år, som nu inträtt, så att de krafter, som ägnas åt nedbrytande och förödelse, få omvändas till nytta och framåtskridande inom alla områden.
Ett gott förhållande har varit rådande, såväl inom styrelsen, som mellan styrelsen och medlemmarna. Till de medlemmar som haft sig uppdarg anfötrodda, framföra vi ett tack för gott utfört arbete.
Vi framföra även ett tack till alla medlemmar, som visat intresse för föreningens angelägenhetr och uttala en förhoppning att detta intresse må vinna ökad omfattning i fortsättningen.
Slutligen tacka vi för det förtroende vi åtnjutit.
Hästhagen i april 1944
Styrelsen