Den gamla vägen till Hästhagen
I Hästhagens barndom fanns inte Ältavägen som den ser ut idag. Vägen gick överhuvudtaget inte alls till Älta utan till Erstaviks slott.
Den gick över bron vid Nackanäs, utmed stenmuren vid Stengärdet, förbi Källtorps gård, Snörom och Tenntorp och sedan in i skogen vid Sandasjön och vidare, förbi Tuppstugan, Mellanberg, Sanda och Överby, ned till Erstaviks slott. Min mor, Inga Issjö, har berättat hur barnen Wallman varje dag fick gå till fots från Tenntorp, där de bodde, till Sickla skola och sedan hem igen efter skoldagens slut. Skolskjuts var inte uppfunnet på den tiden. Dagens Ältaväg, som anlades 1934, följer dock bitvis den gamla vägens sträckning.
Nackanäs värdshus, som var vackert beläget alldeles invid Nackanäsbron, var under 1900-talets tidiga år ett populärt utflyktsmål och det gick båttrafik från Södermalm via Hammarby sjö, som på den tiden låg på samma nivå som Sickla- och Järlasjöarna, ut till värdshuset. Man kunde också städsla en roddarmadam för att bli rodd ut till värdshuset om man så önskade.
Foto av Nackanäs värdshus från runt sekelskiftet 18-1900. I den lilla paviljongen ute i sjön hölls alltid en festlig kräftpremiär med lyktor och alla tillbehör. Nedan en målning av värdshuset i vinterskrud.
På Sicklasjösidan (Långsjön) fanns också en brygga för angöring, så att man kunde gå iland till värdshuset utan att bron för den skull skulle behöva öppnas för genomsläpp varenda gång en båt anlände.
Här har Nackanäs brygga har just angjorts av ångslupen Nackanäs som fraktade gäster från Södermalm ut till värdshuset. Till vänster, på motsatt strand syns Lilla Nynäs som ligger bakom Stora Nynäs utmed gångvägen till Lilla Sickla gård.
Vykort från Nackanäs 1902. Kortet är taget från Järlasjösidan. Man ser den gamla bron med huset Stora Nynäs på vänstra stranden. Till höger ser man värdshusets brygga.
Värdshuset brann 1961 och en flerhundraårig epok gick därmed i graven. Ett värdshus har funnits här mycket länge på endera sidan av sundet där vinterleden från skärgården, som gick från Duvnäsviken och längs Järlasjön, passerade. Tomten styckades upp till villatomter och såldes, så något nytt värdshus lär knappast uppstå på platsen.
Gamla bron vid Nackanäs sedd i riktning från Nynässidan mot Nysätra.
När man på väg från Nysätra mot Nacka kvarn och Hästhagen passerat Nackanäsbron, hade man en brant uppförsbacke, Nynäsbacken, framför sig. Den gamla bron låg lite lägre än dagens och vägen gick mycket högre upp efter sidan på "Nacken" än den gör idag. Skolbarnen tyckte att den var sällsport jobbig att ta sig uppför, då de var på väg hem från skolan.
På bilden ses en bit av den smala gamla vägen från Nynäs vid Nackanäsbron i riktning mot Nacka kvarn och Hästhagen.
Dagens bro vid Nackanäs är den tredje på platsen. Tidigare fanns där en öppningsbar vridbro som tillät passage av högre flytetyg än som är möjligt idag och ännu tidigare fanns en öppningsbar bro alldeles framför Nynäs staket. Om man tittar ned från dagens bro, kan man fortfarande se de gamla brofästena av staplad sten på båda sidorna av kanalen. Den gamla vägen gick betydligt högre upp än dagens sträckning och om man från Nackanäsrakan tittar upp i backen, kan man fortfarande se resterna av den gamla vägen.
Gammalt foto av vägen från Nackanäs mot Nacka kvarn.
Vägen gick vidare upp genom Nacka ströms sprickdal, förbi Nacka gård och de små industrier som fanns utmed strömmen och som drevs av dess vattenflöde.
Här är den övre kvarnen under vilken vattnet passerade och ett boningshus (huset med gaveln mot betraktaren) som ursprungligen var kyrkvaktmästarens bostad.
Kvarnhuset byggdes 1922 om till bostäder i den stora bostadsbristen efter första världskriget, man lade på en extra våning och huset fick i folkmun nu namnet "Flodvillan". Femtio år senare, 1972, eldhärjades huset och byggdes därefter aldrig upp igen. Den gamla vägbanken syns till höger i bild. Bilden ovan är från 1890-talet.