Back Hem

Nacka ström

Dammen

Kvarndammen där det vatten som drev stora nedre kvarnen mellanlagrades. Från dammen leddes vattnet i en stor trätub ned till kvarnen där det fanns en slussventil som kunde öppnas och stängas för att slå på och av kvarnmekanismen. Än idag kan man se det runda hålet där tuben anslöt mot huset och även själva slussventilen som reglerade vattenflödet.
 Huset närmast till höger på bilden är Nacka gårds gamla tvättstuga. I fonden syns rättarbostaden. Bilden är tagen mot söder från bron över dammluckan.

Nacka ström

Dammen

Målning av dammmen från samma utkikspunkt. Konstnären är okänd, men målningen bör vara utförd i slutet av 1800-talet, eftersom gamla kyrkan ännu ej är riven, utan avtecknar sig mot himlen ovanför rättabostaden. Tavlan upptäcktes på Stockholms stadsauktion och ropades in av Hans Hedström, Villavägen 4.
Bilden fanns ej med i "Så minns vi Hästhagen", utan har lagts till senare av Dag Issjö som en komplettering till föregående bild av kvarndammen.

Nacka ström

Dammen

Teckning av dammen sedd från nedströms. Här ser man trätuben som leder vatten ned till kvarnen. Den stora tunnan till höger är nivåtunnan till "Looströmska väduren". Dvs tunnan för vattnet som drev den vädurspump (av det förnämliga fabrikatet Bruzaholm) som pumpade upp vatten till Loogården på berget ovanför Nacka gård. Tunnan fylldes kontinuerligt med vatten från dammen.

Nacka ström

Flodvillan

Sommargäster vid övre kvarnen, den s.k. "Flodvillan". På sommrarna hyrde flera stockholmsbor sommarviste vid Nacka ström. I 1900-talets begynnelse var detta verkligen att komma ut på landet.
 Efter första världskriget uppstod en omfattande bostadsbrist och övre kvarnen byggdes därför 1922 om till ett regelrätt bostadshus. Man lade då också till en våning ovanpå den gamla kvarnbyggnaden. 1972 eldhärjades huset, resterna revs och det byggdes aldrig upp igen. Bilden är tagen från sydsidan och mot norr. Hushörnan som skymtar i bildens vänstra kant, är den gamla kyrkvaktmästarbostaden. Förrådshuset som syns mellan kvarnen och kyrkvaktmästarbostaden brann senare också ned, men återuppfördes och står fortfarande (2013) kvar.

Nacka ström

Kvarngården

Kvarngården vid Nacka kvarn. Detta var ursprungligen mjölnarens och hans personals hem, men blev senare ett hyreslokus för flera olika familjer. Bland annat bodde Nisse Wallmans familj här då de fyttade ut från Tenntorps gård. Nisse blev senare hästhagsbo och skapade den välkända orienteringsklubben Ravinen. Kvarngården brann 1940 och resterna revs. Huset återuppbyggdes aldrig.

Nacka ström

Kvarngården

Kvarngården sedd från sjösidan.

Nackanäs

Nackanäs paviljong

Nackanäs värdshus hade en paviljong på pålar i Järlasjön. Där begick man i forna tider t.ex. kräftpremiären med levande ljus och kulörta lyktor.

Nackanäs

"Nackapelle"

Nackanäs värdshus hade en egen mindre ångslup, Nackanäs – gemenligen kallad "Nackapelle" – som fraktade gäster från Stockholm söder ut till värdshuset. På den tiden – innan Skanstullskanalen öppnades – var Hammarby sjö, Långsjön (Sicklasjön) och Järlasjön ett sammanhängande vattensystem på samma nivå, så det gick utmärkt att åka från söder ända ut till värdshuset. Man kunde även städsla "roddarmadammer" för privat färd ut till krogen, om man så önskade. Till höger på på bergsluttningen kan man skönja en del av den gamla vägen, sista biten av "Nynäsbacken" som började framför det gula huset vid Nackanäs, Nynäs, och som barnen tyckte var sällsport jobbig att gå uppför, då de gick hem från Sickla skola vid skoldagens slut.

Hästhagen, Erstagården

Julmarknad

Varje år, andra torsdagen i november, hölls det julmarknad på Erstagården. Patienternas terapiarbeten och saker som kyrkliga syföreningen förfärdigat såldes eller lottades ut. Man hade även kaffeservering med diverse hembakade alster och Nackas pastor höll en sångstund i andaktsrummet. Här förevisar pastor Rudolf Kraft årets pepparkakshus som patienterna tillverkat och som skall lottas ut till hugade lottköpare. Syster Greta och några ungdomar från Hästhagen beundrar skapelsen.

Hästhagen, Erstagården

Julmarknad

Jenny Gustavsson från Smedjevägen 19 säljer lotter till ett handarbete, en liten docka i en korg, som patienterna tillverkat. Jenny var alltid klädd i sin folkdräkt på julmarknaden. Bakom tv syns syster ???, till höger står Elsa Gudmundsson från Hästhagsvägen 23 och Ruth Sahlin från Sahlins affär, Hästhagsvägen 22.

Hästhagen, Erstagården

Sångstund vid julmarknaden

Pastor Rudolf Kraft leder den traditionella sångstunden vid Erstagårdens julmarknad. Oftast närvarade även hans hustru och framförde ett par solosånger.

Nacka ström

Nacka gårds ladugård

19?? gjorde man en omfattande reparation av Nacka gårds gamla ladugård och hela taket lades om.

Nacka ström

Nacka gårds smedja

Nacka gård hade en egen smedja som låg alldeles till vänster om Hästhagens nuvarande anslutning mot Ältavägen. Framför smedjan ser man den vattentub som gick från kvarndammen ned till kvarnen. Än idag kan man se det runda hål i kvarnväggen där tuben slutade. I bakgrunden t.h. ser man gaveln och taknocken på Nacka gårds stall. Det var tidigare Mellankvarnen men lades ned och byggdes om till stall med plats för sex hästar. Kvarntuben var en skojig lekplats att springa på för traktens barn.

Hästhagen, Erstagården

Norrbys

Nackas gamle pastor Samuel Norrby och hans hustru på trappan utanför Erstagården. Pastorn var en frekvent besökare på Erstagården som ju hade en kyrklig koppling. Understundom besökte han även kyrkliga syföreningen som hade sina sammakomster på Erstagården.

Hästhagen, Erstagården

Syster Hanna

Syster Hanna var en legendarisk och mycket respekterad föreståndarinna för Erstagården. Här är hon fotograferad på stentrappan utanför corps de logiet. Hon är, som hon alltid var, klädd i erstasystrarnas formella uniform. Så var även alla de andra systrarna om inte hade utomhustjänst. Trädgårdsmästaren, fröken Henriksson, "Henrik" gemenligen kallad, anförde dagligen sina trupper på rensningsaktioner i de rika örtesängarna.

Hästhagen, Erstagården

Rotfruktskällaren

Erstagården hade redan på Neumüllers tid en ansenlig egenproduktion av jordbruksprodukter. Ett sätt att förvara rotsaker så att de skulle hålla sig under vintern, var att förvara dem i sandfyllda lådor i ett svalt källarklimat. Därför hade man anlagt en speciell rotfruktskällare som låg på Hästhagsvägen 15/Erstavägen 6. I den övre delen förvarade man diverse attrialjer, t.ex. sommarmöbler och dylikt. Det lilla huset som syns på tomtens högra sida, var pupmhuset för dricksvattnet. Tomten var beväxt med ett flertal mycket stora granar och tallar.

Hästhagen

Smedbostaden

Den gamla smedbostaden på Smedjevägen 15. Här bodde Neumüllers smed och allt-i-allo, Anders Nordström. Vägen gick på den tiden mycket lägre än idag. Pojken står vid grinden ut mot den dåvarande vägen.

Hästhagen

Smedbostaden

Smedbostaden från sjösidan på 1970-talet.

Hästhagen

Smedjan

Hästhagens smedja låg på Smedjevägen 5. Den köptes vid styckningen av av en familj Nilsson och byggdes om till bostad. Huset fanns kvar fram till sjuttiotalet då den revs för att ge plats åt den villa som ligger där idag.

Hästhagen

Lydéns

Familjen Lydén på förstugukvisten på sin första lilla stuga på Källbacksvägen 12. Numera Källbacksvägen 14 efter styckning av tomten. Familjen byggde sedan det större huset som idag är Källbacksvägen 12. Lydéns tillhörde de familjer som hyrde sommarställe vid Nacka ström och som köpte en egen tomt då marken styckades i Hästhagen.

Hästhagen

Alfhild Kling

Familjen Kling tillhörde de stockholmsfamiljer som var sommargäster vid Nacka ström. När tomterna styckats upp i Hästhagen, köpte Klings 1928 två tomter vid Hästhagsvägen 10/Källbacksvägen 2 och byggde en första liten stuga mot Källbackavägen. Senare byggde familjens son Nils det större huset på Hästhagsvägen 10 för sin egen familj.
 Här är Nisses syster Alfhild på "Looströmska bryggan" vid Järlasjön. Bryggan hörde till Loogården, villan som ligger uppe på berget ovanför Nacka gårds ladugård, alldeles i kurvan vid Nacka kvarn. Alfhild led av TBC, en icke ovanlig sjukdom på den tiden, och avled 1922.

Hästhagen

Frisksportargänget

Frisksportargänget hade en stuga i backen nedanför Hästhagens festplats. På den nuvarande vägen ned till båthamnen. Stugan hade ursprungligen byggts med tillstånd av villaägareföreningen och grabbarna som trakterade flera olika instrument bistod bl.a. med musik på dansbanan som de även hjälpt till att bygga. Här står några av grabbarna på stigen ned till sin stuga.
 Senare uppstod en kontrovers med frisksportargänget då några medlemmar i villaägareföreningen verkade för att få bort stugan. Som skäl åberopade man att det behövde anläggas en väg ner till sjön för att kunna få dit en brandspruta. Dock visade det sig att man egentligen önskade överta stugan från frisksportarna utan ersättning. Brandsprutevägen framstår närmast som ett svepskäl och den blev heller aldrig anlagd.

Hästhagen

Frisksportargänget

Några av frisksportargrabbarna ägnar sig åt lite gymnastiska övningar. Killen på topp är Hugo Borg från Smedjevägen 29, enl. hans syster Anne-Marie som fortfarande (2016) bor kvar i huset.

Hästhagen

Skulle den röda hanen slå till...

Brandkåren fick inte tillkallas lättvindigt. Den saken skulle skötas av särskilt utsedda representanter. Förmodligen av kostnadstekninska skäl.


Back Hem