Byns festplats vid Järlasjöns strand
År 1937 ansåg många medlemmar, att en allmän plats för utomhusfester och möten behövdes i samhället. Någon bra sådan fanns inte tillgänglig. Mark fanns dock disponibel – nämligen strandtomterna Erstavik 17:l och 24:1. Området hade kommit att kallas Strandparken, utan att någon egentligen kunde utpekas som initiativtagare till namnet. Strandparken är dock en benämning som området så småningom börjat göra skäl för. Så här ser Strandparkens historia ut:
24/7 1937
Extra möte för markfrågor i samband med Vägstyrelsens övertagande av vägen Kvarnen–Hästhagen vid samhällets östra gränsen.
§7 En skrivelse hade inkommit till styrelsen från en förening som kallade sig Hästhagens Frisksportargäng. Denna förening ville hyra friområdet Högalid. Det beslöts då, att Frisksportarna skulle få vistas på Hästhagens mark i Strandparken. På förslag av Gösta Nilsson skulle de även få detta kostnadsfritt. Styrelsen skulle teckna kontrakt med Frisksportargänget. Mot detta beslut reserverade sig Ahlinder, L.A. Johansson, O. Olausson och Lindblad.
§10 Herr Föll rapporterade att festkommittén hade nått ett glänsande resultat och det ville festkommittén använda till ett dansbanebygge i Strandparken. Endast preliminärt beslut kunde fattas, då frågan ej stod på dagordningen. Tillstånd gavs till festkommittén att påbörja förarbeten.
21/11 1937
§5 Mötet beslöt förlägga festplatsen till Strandparken. Herr Krans ville ha omröstning om detta bland medlemmarna. Detta avslogs dock.
§6 Beslöts enhälligt att upplåta plats i Strandparken åt Frisksportargänget.
13/11 1938
§10 Förslag framfördes att föreningen skulle överta aktiviteterna i Strandparken. Detta avslogs.
17/11 1940
§6 Interimsstyrelsen för Hästhagens Folketshusförening begärde i en skrivelse upplåtande av Strandparken för en tid av 25 år. Styrelsen för Villaägareföreningen tillstyrkte detta mot en hyra av 25 kronor per år för bestridande av skatteutgifter. Enär frågan ej var upptagen i kallelsen till mötet, gick det ej att besluta om detta förrän på följande allmänna möte.
20/4 1941
§8 Den bordlagda frågan om uthyrning av Strandparken till Folketshusföréningen godkändes.
10/11 1941
§7 I en skrivelse från Hästhagens Folketshusförening anhöll denna om tillstånd att få uppföra en överbyggnad på dansbanan enligt medföljande ritning. Byggnaden skulle också användas som samlingslokal. Styrelsen hade tillstyrkt bygget.
S. Söderkvist hade talat med länsarkitekten som hade framhållit att friområdet icke fick bebyggas. Herr Föll hade dock talat med herr Malmros i byggnadsnämnden och denne hade då lovat att tillstyrka förslaget.
En tillfrågad jurist hade inte funnit något juridiskt hinder för bebyggelse i området.
Herrar L.A. Johansson och B. Jonsson framförde betänkligheter mot dansen och det ökande oljud som skulle bli följden samt att folkhälsan skulle röna en menligt inverkan och yrkade därför på avslag. Folketshusföreningens hemställan tillstyrktes dock.
26/11 1946
§6 Styrelsen framlade ett förslag om anläggande av en gångstig, så att det skulle vara möjligt att komma ned med en brandspruta till sjön. Styrelsen och S. Söderkvist som sakkunnig skulle utföra en ny undersökning.
27/4 1947
§10 Frågan om uppsägning av kontraktet mellan Villaägareföreningen och Frisksportargänet togs upp till diskussion. Herr Janby läste upp en skrivelse från Frisksportarna, vari de sade sig vara villiga att erlägga en lämplig, senare överenskommen, hyra för sin stuga vid Strandparken.
Herr Olausson ansåg att Frisksportarna måste flytta på sig då de kom i vägen för den planerade stigen. Herr Janby sade att styrelsen ansåg att det var en principfråga att de ej skulle få ha stugan kvar, då de ej betalt någon hyra.
Herrar Föll och Holmberg framhöll att Villaägareföreningen haft stor nytta av Frisksportargänget och det är bra ungdomar och "Vi hade inte haft Strandparken om vi inte haft pojkarna." Mötet beslöt dock att kontraktet skulle sägas upp.
18/12 1947
§10 Från Frisksportargänget, som uppsagts till avflyttning från Strandparken hade inkommit en begäran om uppskov. Mötet beslöt bevilja uppskov till den 1/5 1948.
28/4 1948
§10 Frisksportargänget, som uppsagts från Strandparken har muntligen överlåtit sin stuga på Villaägareföreningen. Styrelsen skall söka få skriftlig bekräftelse på detta.
27/11 1948
§12 Herr Romin i Frisksportargänget hade inlämnat en skrivelse, vari han meddelat att ett överlämnande av deras stuga måste vara ett missförstånd. Frisksportarna hade ingen avsikt att överlåta stugan. Herr Lindblad föreslog att stugan skulle vara avlägsnad 30 dagar efter förnyad uppsägning. Mötet beslöt detta. Herr E. Högberg reserverade sig.
9/5 1949
§12 Sickla – Nacka SDUK hade inkommit med en anhållan att få hyra Strandparken för tre dagar under midsommarhelgen. Mötet beslöt att föreningen, för inkomstens skull, skulle hyra ut Strandparken till Sickla – Nacka SDUK för 25 kronor per dag.
23/11 1949
§10 Villaägareföreningen acsåg att ha en sommarfest i Strandparken. Dansbanan visade sig vara så dålig att det ej var rådligt att använda den. Mötet beslöt att en kommitté skulle undersöka vad som kunde göras.
17/4 1950
§10 Beträffande Frisksportarnas stuga i Strandparken:
Ordföranden rapporterade att ingen kontakt nåtts med Frisksportargänget. De voro ej anträffbara och svarade ej på post. Styrelsen skall undersöka om lagsökning är lämplig.
29/11 1950
§5 Dansbanan i Strandparken var besiktigad den 3/9 1950. Den befanns så dålig att rivning beslöts.
27/11 1951
§8 Herr T. Holmberg åtog sig rivningen av dansbanan mot att han fick ta virket.
29/11 1963
§7 Ordföranden rapporterade att de ritningar och kartor med inprickning av den planerade vägen i Strandparken, som staden infordrat, avsänts. Därför bör arbetet snart kunna återupptagas.
19/11 1965
§6 Styrelsen framlade förslag om hur den ansåg att Strandparken skulle ordnas. Flera förslag framlades och diskuterades.
Herr L.A. Johansson föreslog att 5.000 kronor skulle beviljas till de arbeten styrelsen föreslagit. Detta bestämdes efter omröstning.
24/11 1966
§6 Wijnbladh redogjorde för kostnadsberäkningar på beslutade arbeten. De stannade på 8.000 kronor. T. Holmberg ansåg att anslag för övriga delar av Strandparken skulle begäras.
Mötet bestämde att 8.000 kronor skulle ställas till Strandparkskommitténs förfogande.
§8 Ordföranden föreslog att en kommitté skulle sätta upp ordningsregler för bryggan i Strandparken samt fördela båtplatserna. T. Holmberg frågade om inte lite arbete kunde utföras av styrelsen och att uttag av avgifter skulle användas för att bestrida arvoden m.m. Mötet beslöt att styrelsen skulle framläga förslag till stadgar och ordningsregler till vårmötet.
21/4 1967
§8 Ordföranden läste upp styrelsens förslag till stadgar för båtklubben (En sådan hade alltså bildats). Efter vissa ändringar godkändes stadgarna.
22/11 1967
§6 För fortssatta arbeten i Strandparken anslogs 3.000 kronor. Anslaget skulle användas till avjämning av vägen samt allmän uppsnyggning
24/4 1968
§10 Inhägnad av Strandparken kommer att fortsätta under året.
26/4 1972
§11 Förslag framfördes om grusning av vägen till båtbryggan. Styrelsen fick i uppdrag att ordna med justering av vägen. Förslag framfördes att ordna badbrygga i anslutning till båtbryggan. Ett extra möte skall sammankallas för att ett mera konkret förslag skall kunna framläggas.
23/3 1972
§4 Mötet skall diskurera om badbrygga skall anläggas i anslutning till båtbryggorna.
§5 Ordföranden redovisade styrelsens beräkning: En cirka 10 meter lång brygga kommer att kosta cirka 2.600 kronor. Bakgrunden till det ursprungliga förslaget är att båtbryggan används till badbrygga.
Mötet beslöt följande:
4/4 1973
§14 Framställd fråga: "När grusas vägen till Strandparken"? Svar: "I vår". En bom bör uppsättas vid nedfartsvägen till Strandparken.
16/4 1975
§17 Förslag framfördes att föreningen skulle anslå medel till byggande av en upptagningsramp för optimistjollar i Järlasjön. Årsmötet beslöt anslå ett ramanslag på 1.000 kronor, men detta skall godkännas på ett följande möte för att vinna giltighet.
19/11 1975
§6 Förslaget om en upptagningsramp för jollar från föregående möte godkändes ej.
25/4 1979
§13 Det framfördes att båt- och badbryggorna behövde repareras. Mötet beslöt, att båtägarna skall sammankallas och hjälpas åt med arbetet. Material till 500 kronor bekostas av föreningen.
§14 Mötet beslöt, att scoutkåren skulle få 500 kronor for att bygga en sjösättnings- ooh upptagningsramp för sina jollar.
21/11 1979
§9 Mötet beslöt, att båtklubbens organisation ooh ekonomi skiljs från föreningen och klubben blir självständig.
Förvaltningsberättelsen 1979
Båtklubben har utgått ur villaägareföreningen och har numera en separat styrelse.
Därmed har vi kommit till slutet av båtklubbens tid som en direkt avhängig del av villaägareföreningen. Den nuvarande båtklubbsstyrelsen har visat stor idérikedom och medlemmarna stor beredvillighet att medverka i ordnandet av Strandparken till en trivsam idyll för både båtägare och övriga villaägareföreningsmedlemmer. Det bara återstår att önska klubben framgång och glädje i det framtida arbetet med Strandparken.